Selecteer een pagina

De tractorverkoop trekt aan, boeren zijn aan het investeren. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn in totaal 1981 tractoren verkocht. Dit zijn er meer dan in dezelfde periode van 2016. Aldus de cijfers van de Fedecom, die vanwege de mededingingswetgeving geen merknamen mogen noemen qua verkochte aantallen.
Dat werpt vragen op, die wij aan het Agri Peilingen panel gesteld hebben.

Als eerste hebben wij de panelleden gevraagd wat zij er van vinden dat de Fedecom geen merken mogen noemen met betrekking tot de verkochte aantallen dit jaar. Opvallend daarbij is de neutraliteit van een kwart van de respondenten. Het maakt hen niet uit dat er geen merken genoemd worden bij de verkoopsuccessen.

Bijna 30% daarentegen vindt het ouderwets. De mededingingswetgeving is wat hen betreft achterhaalt, er zouden dus gerust aantallen verkochte merken genoemd mogen worden. Zou het wel of niet vermelden van het merk invloed op de verkopen hebben?

Toch is er ook een groep die het logisch of begrijpelijk vindt (21,3%) dat er geen merken benoemd worden bij de verkoopaantallen.

Men is behoorlijk verdeeld, blijkt uit deze vraag.
De leden van de branchevereniging Fedecom registreren maandelijks het aantal verkochte tractoren in Nederland. Op grond van mededingingswetgeving mag Fedecom pas na twaalf maanden de verkochte aantallen per tractormerk vrijgeven. Hoe vindt u dat?

Weergeven tractormerken bij verkoopcijfers - investeren

Voor welke tractor zou u een investering willen doen?

Omdat de verkopen dit jaar aangetrokken zijn waren wij benieuwd naar de koopbereidheid van ons panel. We hebben dan ook gevraagd in wat voor tractor men bereid is te investeren. Een krappe minderheid (49,2%) is niet van plan te investeren, of het hoeft voor hen nog niet. Dat is veel. Vandaar dan ook de conclusie dat veel agrariërs op dit moment niet hoeven of willen investeren in een tractor.

Zij die wel een behoefte of interesse hebben om te investeren in een (andere) tractor doen dat het liefste in een tweedehands 4wd tractor van maximaal 150pk, gevolgd door een nieuwe 4wd tractor van maximaal 150pk.

De zwaardere machines is minder belang bij, maar scoren toch nog 8,2% (nieuwe 4wd tractor van minimaal 150 pk) en 6,6% (tweedehands 4wd tractor van minimaal 150 pk).

Op welke termijn wilt u investeren?

De eerste helft van 2018 is het populairst als investeringsperiode met maar liefst 37,9%. Opvallend is dat dit vooral in de leeftijdsgroep van 46 tot 55 jaar als antwoord gegeven werd. Hierbij is alleen gekeken naar de antwoorden van hen die bereid zijn om een investering te doen. 13,8% geeft aan om dit jaar nog te willen investeren!

Voor de lange termijn blijft nog genoeg ruimte over. Bijna een kwart van de respondenten wil pas over 2 jaar of later een investering doen in een (andere) tractor, en ruim 20% doet dat over 1 à 2 jaren.

In welke maand denkt u dat de meeste tractoren verkocht worden?

Ruim 1/3 had het bij het juiste eind. December is de maand waarin de meeste tractoren verkocht/gekocht worden. Gevolgd door maart en april (bron: mechaman.nl)investeren of niet - Trekker verkoopcijfers Mechaman nl

In welke maand denkt u dat de meeste tractoren verkocht worden - investeren in welke maand