Selecteer een pagina

De oud-staatssecretaris Martijn van Dam heeft een boel stof doen opwaaien met zijn uitspraak dat melkveehouders zelf verantwoordelijk zijn voor de pijnlijke en gedwongen inkrimping van de veestapel vanwege het mestoverschot. Hij zei dat tijdens het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Is-het-mestoverschot-de-schuld-van-de-boer-zelf-2

Bron: Deere.com

 

Wij hebben dezelfde vraag gesteld aan de boer zelf. Vindt die dat de melkveehouder zelf schuldig is aan het mestoverschot en de gevolgen daarvan? Zit er een kern van waarheid in de bewering van Martijn van Dam?

Dit is wat de boer er van vindt

Is-het-mestoverschot-de-schuld-van-de-boer-zelf

 

In eerste instantie is het duidelijk. Bijna de helft van de respondenten vindt dat de melkveehouders geen schuld hebben aan het mestoverschot, zoals de oud-staatssecretaris stelde.

Aan de andere kant is er een grote groep, ruim één derde van de agrariërs, die van mening is dat ze mede aan het probleem van het mestoverschot hebben bijgedragen. Immers, als je als melkveehouder niet genoeg hectare hebt om de mest op te kunnen verspreiden, waar moet je het dan laten? Een overschot dus.

Voeg daar de “ja” antwoorden aan toe en er is een meerderheid van 49,1% die van mening is dat de boer op zijn minst gedeeltelijk of mogelijk zelfs helemaal verantwoordelijk is voor het mestoverschot en daarom zich (enigszins) achter de uitspraak van Van Dam kunnen scharen.

Toch indrukwekkend om te zien dat het verschil qua antwoorden op de schuldvraag zo verdeeld is.

Hieronder kunt u meepraten over deze uitkomst. Herkent u de uitkomst voor uzelf?