Selecteer een pagina

Deze week kwam Minister Carola Schouten met een harde aanpak voor frauderende rundveehouders van de I&R registratie. Heel Nederland had er direct een mening over klaar en gisteren was de Minister te gast bij Eva Jinek.

De boeren laten in onze peiling zien dat ze grotendeels achter de strenge maatregelen van Minister Schouten staan, tegen de fraudeurs. Hieronder tref je de uitslag van de peiling aan.
Ruim een derde van de respondenten is rundveehouder. Bij de reacties hieronder maken we daar onderscheid in.

Een belangrijke vraag die we de boeren ook gesteld hebben betreft de maatregel die zij gepast vinden voor de fraudeurs. Interessant, aangezien Schouten zelf nog niet wil zeggen welke sancties er mogelijk gaan komen voor de fraudeurs.

Wat vindt u er van dat de Minister de fraudeurs hard aanpakt en de bedrijven ‘op slot’ zet?

Fraudeurs - Wat vindt u er van dat de Minister de fraudeurs hard aanpakt en de bedrijven op slot zet

Een ruime meerderheid vindt het terecht dat Minister Schouten de fraudeurs hard aanpakt. Alhoewel 20% een boete genoeg zou vinden. Tevens is het een goed signaal naar Europa toe (om de derogatie veilig te stellen) volgens meer dan 10% van de respondenten.

Als we enkel naar de antwoorden van rundveehouders kijken vindt maar liefst 75% het terecht dat de fraudeurs hard aangepakt worden. 4,2% echter vind dat we ‘het braafste jongetje van de klas’ willen zijn. Een evengrote groep echter vind dat de fraudeur ook opgesloten moet worden.

Wat kunnen volgens u de (economische) gevolgen zijn van het harde ingrijpen van de Minister?

Fraudeurs - Wat kunnen volgens u de (economische) gevolgen zijn van het harde ingrijpen van de Minister

De meeste agrariƫrs verwachten strengere regelgeving voor de sector, dankzij deze groep fraudeurs. Net zo interessant is dat een derde van mening is dat juist vanwege het snelle en harde ingrijpen van de overheid er geen grote gevolgen zullen komen. Tegenstrijdig?

Dat er bedrijven failliet gaan is zeker niet uit te sluiten. Daarbij wordt dan gedoeld op de frauderende bedrijven, die eventueel vanwege de maatregelen, het bedrijf (moeten) gaan sluiten.

Wat de derogatie betreft, ongeveer even veel personen zeggen dat hierdoor de kans op afschaffing net zo groot is als het behoud er van.

De rundveehouders zijn iets pessimistischer ingesteld waar het de derogatie betreft. 29% verwacht dat de derogatie afgeschaft gaat worden, ten opzichte van 17% die een veiligstelling ziet gebeuren.

Welke maatregel(en) vindt u gepast voor frauderende ondernemers?

Fraudeurs - Welke maatregel(en) vindt u gepast voor frauderende ondernemers

Geld. Dat is de beste manier om de fraudeurs te straffen, aldus ons opiniepanel. Ook strafrechtelijke vervolging vind bijna een kwart van het panel een gepaste maatregel. Drastische maatregels als grondonteigening, het sluiten van het bedrijf of de veestapel in beslag nemen gaat de respondenten te ver.

Bij deze vraag is er bij de antwoorden weinig verschil tussen de rundveehouders en de overige agrariƫrs. Een boete blijft de voorkeur houden.

Desondanks zien de rundveehouders liever een grotere naheffing dan een kleine en ook de voorkeur voor strafrechtelijke vervolging is met 29,2% hoger dan de 22% van niet-rundveehouders. Indrukwekkend om te zien dat de rundveehouders eerder naar de strenge kant van de (straf)maatregels neigen.

Dit zijn alternatieve maatregelen die door rundveehouders geopperd worden:

  • Genoten aantal melkveerechten berekenen. Datzelfde aantal inleveren.
  • Naheffing in kader van de fosfaatreductie 2017 met de juiste(voor fraude) gecorrigeerde cijfers en een boete
  • Korten op fosfaatrechten

De Minister krijgt hierbij in elk geval een duidelijk beeld van gepaste maatregelen volgens de branche. Misschien luistert ze naar wat de boeren er zelf van vinden. Aangezien de rundveehouders zelf voor de zwaardere maatregelen gaan, en die gepast vinden, hoeft Minister Schouten niet bang te zijn dat ze ‘te soft’ wordt gevonden door de sector.

Lees wat de boeren vinden over de afschaffing van de landbouwregeling.