Selecteer een pagina

Als laatste vraag in het jaar 2017 vroegen wij onze panelleden waarin ze voor het jaar 2018 willen gaan investeren, als die plannen er zijn.

Minder dan een derde van de respondenten (27%) kiest er voor geen grote investeringen te doen. Dat betekent dat ruim 72% wel gaat investeren in het bedrijf. Dat doen ze bij voorkeur in een nieuw landbouwwerktuig.

Een nieuw landbouwwerktuig is favoriet

Maar liefste 31% van de agrariërs heeft plannen om hierin te investeren. Op de tweede plek worden de gebouwen aangepakt of nieuw gebouwd. Maar liefst 24% is dat van plan. Met 22% op de derde positie gevolgd door de investeringskeuze voor duurzaamheid (bijv. zonnepanelen).

Personeel en natuurbeheer scoren vrij laag, beiden met maar 2,4%. Net zoals robotisering overigens.

Waarin gaat het meest geïnvesteerd worden in 2018

Wanneer we kijken naar het huidige machinepark van de respondenten, dan blijkt dat diegenen met 6 tot 15 machines en 26 of meer machines het meest geneigd zijn om te gaan investeren in nog een landbouwmachine. Bovendien geeft 30.8% aan meer dan 51 hectare grond te hebben. De grootste groep die wil investeren in een landbouwwerktuig bevindt zich in de provincie Overijssel of Gelderland.

In Overijssel zitten relatief ook veel boeren die bereidt zijn om te investeren in duurzaamheid. Maar liefst 44% van de respondenten gaven dit antwoord.

Iedereen een goed en gezond 2018 toegewenst!